O Nas

Witaj w Słodkiej Manufakturze Leona prowadzonej od przeszło 100 lat według najlepszych śląskich tradycji rzemieślniczych, dlatego nasze motto brzmi: „Tradycje rodzinne bywają różne – nasza jest słodka od 1917 roku”.

Większość naszych słodkości spełnia kryteria żywności wegańskiej pozbawionej zwierzęcych dodatków. W produkcji używamy czekolady z certyfikatem koszerności, która pozbawiona jest mleka.

Wielu Klientów mówi nam, że w trakcie delektowania się naszymi produktami czują nie tylko naturalny smak trufli, ale również serce jakie wkładamy w ich produkcję. 

W Słodkiej Manufakturze Leona czerpiemy inspiracje z ruchu Slow Food, który przeciwstawia się globalnej unifkacji żywności i zachęcająca by wrócić do tradycyjnych metod produkowania regionalnych potraw i przysmaków.

Słodkości, które proponujemy powstają na bazie przedwojennych rodzinnych receptur połączonych z nowoczesnymi trendami cukierniczymi.

Wszystkie nasze produkty posiadają „czystą etykietę” co oznacza wyłącznie naturalny skład. Produkcja odbywa się w małych ilościach, tak by nie utracić kunsztu rzemieślniczego na rzecz masowej produkcji. 

GRZEGORZ MEISEL
Chocolatier i właściciel Słodkiej Manufaktury Leona.

Kim jesteśmy?

Słodka Manufaktura Leona jest małą rodzinną firmą prowadzoną przez małżeństwo Grzegorza i Zuzannę Meizel w Wodzisławiu Śląskim. 

Produkty Słodkiej Manufaktury Leona można nabyć bezpośrednio w sklepie firmowym w Wodzisławiu Śląskim, lub w sklepie internetowym. Firma obsługuje również klientów biznesowych oferując im spersonalizowane opakowania ze słodkościami.

Wszystkie produkty kreowane są przez Grzegorza Meisel, który posiada tytuł mistrzowski chocolatiera.

Grzegorz Meisel tworząc wykwintne słodkości inspiruje się smakami świata w trakcie swoich podróży, które łączy z rodzinnymi recepturami stworzonymi przez jego przodków. W ten sposób powstają nowoczesne słodkości kreowane na bazie tradycji rodzinnych.

Nasza historia

Trudno dokładnie powiedzieć kiedy to wszystko się zaczęło, bo od wielu pokoleń nasza rodzina zajmuje się kulinariami zawodowo.

Dawno, dawno temu był to „szynk” i sklep, potem piekarnia, no i w końcu manufaktury cukiernicze.

W okolicach 1917 roku jeden z braci mojego dziadka, Leon rozpoczął szkolić się na cukierniczego mistrza – od samego początku chciał mieć własną firmę więc dosyć szybko założył w naszym mieście małą manufakturę cukierniczą.

Również Jego brat Józef został cukiernikiem i po jakimś czasie założył podobną manufakturę w Rybniku.

Obie firmy rozwijały się doskonale. Wujek Leon (od zawsze w rodzinie wszyscy go tak nazywali) zatrudniał coraz więcej ludzi, zatrudnienie dochodziło do prawie 30 osób.

Słodka Manufaktura Leona-historia-witryna sklepu Leona Meisel

W tamtych czasach Śląsk był niemiecki i to co wujkowie produkowali, było inspirowane ówczesnymi trendami jakie panowały w Europie zachodniej. Były to słodycze charakterystyczne dla ówczesnej Austrii, Niemiec, Czech i Węgier – wyroby marcepanowe takie jak np. kakaowe kartofelki z marcepanu, przeróżne figurki cukrowe związane ze świętami – baranki, kurki, zajączki, dzieciątka Jezus i słodkie stajenki, pierniczki oblewane cukrem i duże pierniki niezbędne do przygotowania regionalnej potrawy wigilijnej jaką była „moczka” – do dziś zresztą HIT produkowany przez mojego ojca.

Przeróżne cukierki, dziś już prawie nieznane – cukrowe tabliczki imbirowe, cygarka z cukru, wielobarwne lizaki. I w końcu karmelki z firmowym napisem „MEISEL” – anyżowe, eukaliptusowe, miętówki, kopalniaki i wiele innych.

Stryj Leon po przejściu na emeryturę postanowił jechać jak to powiedział wszystkim w rodzinie – w Polskę, by ją zwiedzić. Jak powiedział tak zrobił – spakował się i wyruszył.

Pamiętam jego uśmiech i podejście do pracy – kochał ją.

Zamarzyło mi się, by kontynuować to co On zaczął, by tradycja nie zamarła, by rodzinne receptury wciąż były w użyciu, a nie tylko we wspomnieniach.

Chciałbym by nazwa „Słodka Manufaktura Leona” była moim skromnym hołdem i podziękowaniem dla wujka Leona i Jego braci, za piękną rodzinę i jej tradycje.

Grzegorz Meisel
właściciel Słodkiej Manufaktury Leona

Słodkie korzenie Meisel

Nagrody

Kunszt Słodkiej Manufaktury Leona został doceniony nie tylko przez naszych Klientów, ale również przez kapituły różnych konkursów, w których braliśmy udział.

Do nagród, z których szczególnie jesteśmy dumni należą 1 nagroda w Konkursie ART OF PACKAGING 2010 – PROFESSIONAL w kategorii „Opakowanie Smaku” oraz 1 nagroda w Konkursie Śląskie Smaki organizowanym przez Śląską Organizację Turystyczną w kategorii „Produkt inspirowany tradycją” za czekoladę Leona ze śląskim piernikiem.